dimecres, 28 d’abril del 2010

Els castells, candidats a la llista del patrimoni cultural immaterial de la humanitat

Els castells són candidats a ser inclosos per la Unesco en la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. La candidatura dels castells ja ha complert amb tots els requisits demanats per la Unesco i ara cal esperar la decisió final en la pròxima reunió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat, que està prevista per al novembre de 2010 a Nairobi (Kenia).

La Comissió Castells Patrimoni de la Humanitat està formada pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, la revista “Castells” i el Centre Unesco de Catalunya.

Candidats oficials

És habitual sentir que un o altre element cultural “vol ser” reconegut com a Patrimoni de la Humanitat. Quan diem que els castells són candidats no estem simplement recollint una aspiració, sinó una realitat, que ja ha superat tots els tràmits previs: el passat mes de febrer, la Unesco va comunicar a la comissió que impulsa la candidatura que el dossier de la mateixa era “tècnicament complet”.


D’aquesta manera es completava un trajecte iniciat a Valls, l’abril de 2007, amb la celebració de la primera Nit de Castells, en què es va fer la primera proclamació pública d’aquesta aspiració. Aviat, la candidatura va aconseguir un bon suport social arreu del país, que es va traduir, entre d’altres, en una declaració solemne de suport per part del Parlament de Catalunya, amb la unanimitat de tots els grups polítics, l’abril de 2008.

Però la UNESCO és una organització d’estats i havia de ser l’Estat Espanyol el que fes oficialment la proposta. Això va succeir a la reunió del Consejo del Patrimonio Histórico – organisme integrat per representants de totes les comunitats autònomes - de juliol de 2008, que va donar llum verd a la candidatura dels castells. La demanda es va formalitzar amb la presentació, el 28 d’agost passat, a la seu de la UNESCO, a París, del Dossier de Candidatura dels Castells elaborat per la Comissió.


Què és el patrimoni immaterial?

Els orígens de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial es remunten a l’any 1972, quan es va adoptar per part de la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura), la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural i Natural, destinada a la protecció de grans monuments i de paratges naturals.


Ja en aquells moments es van sentir veus demanant la creació d’un catàleg similar per a aquelles manifestacions tradicionals, festes i rituals escampades arreu del món i que, pel seu caràcter immaterial i efímer, sovint veuen la seva continuïtat amenaçada. S’argumentava que seria una llàstima i una gran pèrdua per a la diversitat cultural de la humanitat que aquest patrimoni acumulat durant segles es perdés en aquest món cada cop més global i uniforme.


Però encara havien de passar uns quants anys perquè es prenguessin mesures en ordre a la protecció d’aquest ric i variadíssim patrimoni. Concretament, no va ser fins l’any 2003 que la UNESCO va adoptar la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Estem, doncs, davant d’una iniciativa relativament recent.

Aquesta Convenció va definir el patrimoni immaterial com “els usos, les representacions, les expressions, els coneixements i les tècniques que les comunitats i els grups, i en determinats casos els individus, reconeixen com a part integrant del seu patrimoni cultural”. Aquesta definició inclou pràctiques socials com ara les representacions, les tradicions, les festes i els ritus, les arts escèniques, l’artesania i, més en general, aquells coneixements i habilitats que, transmesos de generació en generació, serveixen per donar a la comunitat un sentit d’identitat i continuïtat.



Es tracta d’elements culturals que no tenen contingut material, el seu dipositari és la ment humana i el cos és el seu element de representació. El coneixement i les habilitats necessàries per a la seva pràctica són col•lectives i gairebé sempre la representació és comunitària.

Quins elements han estat reconeguts ja?

La quarta sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, reunida a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) el 28 de setembre passat, va decidir inscriure 88 nous elements a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Amb aquestes incorporacions, el nombre total d’elements inscrits actualment a la Llista és de 178, situats en 80 estats diferents.

Quatre dels elements inscrits a la Llista corresponen a l’Estat Espanyol, dels quals tres pertanyen a l’àmbit lingüístic català. A més de la Patum de Berga, hi estan inscrits El Misteri d’Elx i el Tribunal de les Aigües de l’horta de València. El “Silbo Gomero”, singular forma de comunicació mitjançant xiulets pròpia d’aquella illa canària, és el quart.


Juntament amb els castells, l’Estat Espanyol va presentar l’agost mateix tres candidatures més: el flamenc, la festa dels “patios” de Córdoba i el cant de la sibil•la mallorquí.


Què aportarà aquesta designació als castells?

El fet d’estar inscrit a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat no aportarà als castells més suport econòmic o material del que ara ja tenen. Però és clar que aquest reconeixement internacional farà que el coneixement i el prestigi dels castells – tant a Catalunya com a l’estranger – augmenti espectacularment. Els castells entrarien dins un grup exclusiu de menys de 300 elements de tot el món reconeguts per la seva singularitat.

Si això s’aconsegueix, es podrà dir que la dinàmica dels castells – tant pel que fa al seu prestigi com a la seva difusió – haurà estat meteòrica. De fet, els castells hauran passat, en molt pocs decennis, de ser una pràctica d’àmbit comarcal a obtenir el màxim reconeixement universal. El que atorga l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, la UNESCO.




dimarts, 27 d’abril del 2010

Sant Celoni, 25 d'abril de 2010


Xics de Granollers: 3de7, 4de7, 4de6a, Pde5
Nens del Vendrell: 3de7, 5de6, 4de6a, Pde5

Diumenge vam compartir plaça a Sant Celoni amb els Xics de Granollers. Tot i que, a priori, era una d'aquelles diades complicades d’arrossegar gent per la distància, finalment es va desplaçar un important número de camises, i es va poder completar una més que satisfactòria diada, ja que es van produir interessants debuts en el tronc, es va continuar recollint els fruits de tot el treball general que s'està duent a terme, i es va confirmar que el progrés, capacitat de creixement i potencial de la nostra canalla és innegable.



Amb molta calor i una plaça, la de la Vila de Sant Celoni, ben maca, tot i que amb no massa públic, totes dues colles obrim actuació aixecant un Pde4. Després, en primera ronda, optem per un 3de7 que descarreguem sense problemes. Es tracta, sense dubte, d’una construcció que no té misteris per a nosaltres, però que, com tot “tres”, té un punt de traïdoria que en qualsevol moment pot donar-te un ensurt.



En segona ronda fem un 5de6, amb debuts de tronc, canvis en combinacions de peces i un resultat molt satisfactori. Estic convençut que alguns dels nous castellers que s’han incorporat últimament a la colla ens seran de gran ajut. Després aixequem un 4de6 amb l’agulla que es descarrega amb solvència i que continuem rodant per aixecar-lo un pis més.



I en ronda de pilars arriba l’anècdota de la jornada, ja que descarreguem un de 5 amb castellers masculins en tots els pisos, circumstància que feia més de 10 anys que no es produïa en els Nens del Vendrell.



Tanquem actuació satisfets, sobre tot perquè estem fent les coses pas a pas i amb seguretat, amb bona lletra, sense preses però sense pausa, aplicant una línia de treball que, de ben segur, ens permetrà assolir els nostres objectius.


Es poden veure les fotos de la diada clicant aquí, i els vídeos en aquest enllaç


Cap de colla i presi a la tele del Vendrell


Fa un parell de setmanes ens van convidar al programa "Temps Lliure" de la Televisió del Vendrell per parlar de l'inici de temporada dels Nens del Vendrell. El cap de colla i messie vam assistir-hi encantats. Si cliqueu sobre la imatge podreu veure el vídeo.

dilluns, 26 d’abril del 2010

Passatge de Sabaudia


Dissabte a la tarda es va celebrar la inauguració del Passatge de Sabaudia al Vendrell. Situat en l'encantador raconet que queda entre la Plaça Vella i el carrer Major, el Jordi i la Iraida Llucià han pintat allà una escena de Sabaudia, ciutat italiana agermanada amb el Vendrell des de l'any 2002, i un imponent 3de8 dels Nens del Vendrell que és tot una atracció per als viandants que allà hi passen.


A l'acte hi van assistir els dos alcaldes a més d'altres representants tant de la part local com de la italiana. Després de la recepció oficial a la sala de plens de l'ajuntament va arribar el torn de la nostra participació, que va consistir en l'aixecament de tres pilars de quatre ben macos en dos dels quals es van estendre una bandera italiana i una senyera.



Un acte ben agradable i agraït, un acte ple de simbolisme que espero s'acabi convertint en una premonició. El 3de8 ens observa i ens ha de servir d'inspiració.

dilluns, 19 d’abril del 2010

Tarragona, 18 d'abril de 2010

Ahir vam actuar a Tarragona en motiu de la 5ena diada d'inici de temporada dels Xiquets de Tarragona, compartint també plaça amb els Xiquets del Serrallo.

De moment, aquí deixo les fotos i els vídeos.











dimecres, 14 d’abril del 2010

Coronem el castell...

... ja només falten els petits detalls i retocs finals.




dilluns, 12 d’abril del 2010

El Vendrell, 11 d'abril de 2010

Avui, primera diada de la temporada, amb un resultat més que satisfactori: tres castells de la gamma de set resolts amb molta solvència i seguretat. Tota la colla ha acabat més que contenta per com ha anat tot, i ha estat un magnífic començament per la dosi de confiança que ha significat.

Penjo, de moment, els vídeos i les fotos (clicant aquí). Deixo la crònica per demà.














divendres, 9 d’abril del 2010

dijous, 8 d’abril del 2010

No us ho perdeu


La Iraida i el Jordi Llucià estan aixecant amb les seves pintures i els seus colors un 3de8 a la Placeta del carrer Major, un magnífic treball que va pujant pis a pis i que ningú s'hauria de perdre. Quan estigui acabat (la inauguració oficial serà el 22 d’abril, si no m’equivoco), només ens restarà fer dues coses: gaudir dels encantadors 20 metres de façanes pintades que separen la placeta de la Plaça Vella, i posar-nos mans a l’obra per fer realitat el 3de8 que s’està pintant. Serà una premonició? Si més no, que al menys ens serveixi d’inspiració i motivació.










dimarts, 6 d’abril del 2010