dissabte, 12 de setembre del 2009

Un viatge que farà història


Com bé sap la majoria de la colla (i qui encara no se n’hagi adonat que s’ho faci mirar) els propers 10, 11 i 12 d’octubre, els Nens del Vendrell marxarem a Mallorca. El viatge, de tres dies, servirà, entre altres objectius, per gaudir d’uns dies junts “allende los mares”. Participarem en una cercavila per la ciutat i l’acabarem fent castells amb els Castellers de Mallorca. També visitarem Palma, farem excursions i petits i grans s’ho passaran d’allò més bé amb les activitats que s’han programat.

Amb tot, el més important, destacable i xiripitiflàutic del viatge són dos fets que no apareixen en el programa.

1. El primer d’ells té a veure amb la frase “Omple el vuit a Mallorca”. Això és el que hi surt escrit, quan el que hauria de posar és “A Mallorca amb el vuit omplert”. Perquè estic convençut que això és el que haurà passat, que ja haurem convertit en realitat el que ha estat la nostra consigna d’enguany, “Aquest any, omple el vuit”. I, per això, el que hauria d’aparèixer al programa és: ANEM A MALLORCA AMB EL VUIT DESCARREGAT. ¡¡¡¡Yabadabadoooooo!!!!

2. El segon dels fets que esmentava abans té una transcendència que pocs s’imaginen. Després dels últims assajos, de practicar-ho una i altra vegada, i de tenir-ho tot perfectament planificat, puc afirmar en primícia mundial, que durant el viatge a Mallorca els Nens del Vendrell faran història, incorporant al seu repertori diversos castells i construccions que mai abans ningú ha vist.

Sí senyor. Perquè els Nens som una colla amb recursos, sempre oberts a les innovacions, amb un departament d’investigació i recerca atent a les possibles variants en les nostres construccions. Una colla, en definitiva, amb un marcat afany de superació que porta molt de temps treballant en les possibilitats del viatge a Mallorca. I ara, a un mes vista de l’expedició, puc avançar de manera absolutament confidencial i en el major dels secretísmes, algunes de les perles que tenim en cartera i que, sense dubte, marcaran un abans i un desprès en la història del món casteller.

Abans d'entrar en matèria, però, caldria reforçar el que a continuació s’explicarà amb un vídeo il•lustratiu que ens ajudarà a situar-nos, ja que les imatges que s’hi poden veure són un aspecte clau de la nostra proposta.






Sí senyor. “Vacaciones en el mar”. Els més joves no se’n recordaran, però segur que els més grans sí. Els inoblidables Capità Stubing, Gopher el cambrer, el doctor Adam i Julie, entre altres, i, per sobre de totes les coses, els traumàtics (per quilomètrics) mitjons blancs fins als genolls de la tripulació.

(Ara us confessaré un secret. Vaig descobrir de ben petit que el món està ple de dicotomies: el bé i el mal, el yin i el yan, la sal i el pebre... I, aquesta descoberta, va estar principalment causada per la importància que els mitjons van tenir en el meu trànsit evolutiu d’infant a adolescent. Perquè, d’una banda, sentia adoració pels mitjons de Pipi Calzaslargas (mite sexual de la meva infantesa). Però, per l’altre, vaig acabar en estat de shock en veure al Capità Stubing, el seu cabell blanc canós i els seus infinits mitjons de blanc impol·lut passejant per la coberta d’un vaixell. Un mateix objecte, dues reaccions contradictòries. I encara no m’he recuperat del tot.)

“Vacaciones en el mar” (“The looooove boaaattt”, en la seva versió original) va marcar a tota una generació d’infants de la mateixa manera que “Verano azul” i el Piranya van marcar a una altra. Per això, durant el viatge a Mallorca en el nostre particular “Loooove boaaaattt” hem volgut preparat un homenatge com es mereix a tan simbòlica i indeleble sèrie. Per fer-ho, hem transformat i modificat alguns dels castells que es fan a terra i els hem adaptat al medi maritím, una mica com faria el comandant Cousteau si aparqués el seu Calypso al bell mig del Sàhara.

Així doncs, tant aviat el nostre particular “Looooooove boaaaaaat” hagi sortit de port, i quan les llums de la ciutat de Barcelona semblin petites estrelles sobre l’horitzó nocturn (collons, què poètic m’ha quedat) començarem la nostra actuació/transformació, segons el següent programa d’equivalències entre castells fets a terra i castells fets a mar.

  • PILAR NAVEGAT per obrir viatge i actuació: l’equivalent al Pilar caminat. Sortirem a coberta i donarem unes quantes voltes al vaixell sota l'atenta mirada i gaudi de passatgers, tripulants i submarins soviètics i americans en missió d'espionatge per la zona.
  • TORRE DE 9 AMB FLOTADOR I SALVAVIDES: una clara adaptació de la Torre de 9 amb folre i manilles, fins i tot més adequada i segura en cas de caiguda a l’aigua.
  • 4de8 PER POPA: és el que farem en lloc del 4de8 per sota. Durant un temps vam estar treballant en una altra variant, el 4de8 per sota de coberta i el 4de8 per sotavento i barlovento. Finalment, vam haver de rebutjar aquestes dues opcions i vam optar pel 4de8 PER POPA. Si aquest ens surt bé, també farem el 4de8 per sopar, per esmorzar, per berenar, etc. (A hores d’ara, m’indiquen que encara han d’arribar els GPS que es lliuraran a tots els integrants de la colla per tal que puguin localitzar sense pèrdues on es la popa, evitant així que es facin la pitxa un lío amb babor, estribor, la popa i la proa).
  • 3de8 AMB EL MÀSTIL: espectacular transformació del 3de8 amb l’agulla.
Per tancar la que es preveu serà una històrica actuació, farem un PILAR A LA CABINA DEL COMANDANT, com si d’un pilar al balcó es tractés. I, en funció del trànsit que ens trobem durant el nostre trajecte cap a ses illes per la Mediterrània, no descartem aixecar un PILAR A L'ABORDATGE (en substitució del que seria un Pilar d’homenatge).

Val a dir també, com a fet innovador i destacable de la que es preveu serà una pàgina daurada en la història castellera, que l’anxaneta de tots aquests castells, fent honor al espectacular repertori de castells aquàtics que tenim preparats, no es limitaran a fer l’aleta, sinó que, més difícil encara, el que faran és l’aleta de tauró.


¿No és això fer història? Doncs apa. Avisats estan els del Quarts de nou.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada